GÜÇLÜ BAROLAR GÜÇLÜ AVUKAT
Tarih: 17.06.2020 | Okunma Sayısı: 1567

GÜÇLÜ BAROLAR GÜÇLÜ AVUKAT

Baroların yapısında ve  seçim sistemlerinde değişiklik öngören çalışma halen gündemde  yer almaya devam etmektedir.

19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde toplanan Baro Başkanlarımız her iki toplantının sonucunda yayınladıkları bildiriler ile  , pandemi sürecinde esas gündemimizin ülkemizin ve mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için çaba sarf etmek olduğu ve bu nedenle Avukatlık Kanunu’nda Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin zamanlamasının ve gündem getiriliş şeklinin doğru bulunmadığı açıkça belirtilmiştir.

Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl  muhatabın Barolar ve TBB olması gerektiğini tekrar vurgulamaktayız.TBB Başkanı ,TBB Yönetim Kurulu Üyeleri ile  Baro başkanlarından oluşan heyetin başta Adalet Bakanı,Parti Grup Başkanvekilleri ve Kamu Başdenetçisi ile yapmış oldukları görüşmelerde dile getirmiş oldukları  görüş ve önerilerinin dikkate alınmasını talep etmekteyiz.

Bahsi geçen bildiriler ve görüşmelerin üzerinden geçen süre zarfında ortak çağrımızın dikkate alınmadığı, aksine sürecin devam ettiği görülmektedir.

Yapılmak istenen değişikliklerin Avukatlar veya Barolardan daha çok vatandaşları ilgilendireceği, adliyelerde hak arayan, hakkındaki bir isnattan dolayı yargılanan insanların savunma ve adalete erişim hakkını kısıtlayacağı hatta ortadan kaldıracağı bilinmelidir.

Avukatların özgürlüklerinin  teminatı  kimseden emir ve talimat almayan; bağımsız, tarafsız, özgür ve güçlü Barolar olduğu açıktır. Güçlü ve bağımsız bir baronun Avukata sağladığı destek aslında mağdur, mazlum, hakkı elinden alınmış insanları korumak ve kollamak içindir.

Barolarımızın  gündeminde seçim değil  yoksulluk, işsizlik ve ağır vergi yükleri ,

Ödeyemedikleri SGK primleri ve sembolik emeklilik maaşları,

Angarya düzeyindeki CMK ücretleri  ve ödenmeyen yasal vekalet ücretleri,

Kollukta ve Adliyelerde karşılaştıkları  meslek onuruna ve vakarına yakışmayan tutum ve davranışlar,

Her yıl binlerce mezun, bunun sonucunda da ücretsiz ve güvencesiz stajyerlik

Masumiyet ilkesine aykırı bir şekilde iptal edilen ruhsatlar ile  avukatların kangren haline gelen sorunları bulunmaktadır.

Tek endişemiz; vatandaşın adalet arayışında sığındığı tek liman olan baroların fırtınalara açık hale gelecek olması, Avukatların etkinliklerini kaybetmeleridir.

Avukatı yargılama faaliyetinin dışında tutabilmek, onu pasif ve uysal hale getirmek, itaatkar olmasını sağlamak sonucunu doğuracağı açıkça anlaşılan çoklu baro girişimleri,Av.Kanunu 76 ve 95 maddesinde yapılacak değişikliklerin yargının bizatihi kendisine zarar vereceği, bağımsızlığına gölge düşüreceği aşikardır.

19 Mayıs ve 1 Haziran Bildirilerimizde belirttiğimiz üzere yapılması düşünülen değişikliklerin doğru bir zamanda, sağlıklı bir ortamda, Baroların yapılacak değişiklik çalışmalarına dahil edilerek yapılmasını , aksi halde  tüm demokratik protesto haklarımızı kullanacağız. Hukukun üstünlüğünü , hukuk devletini ,yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını savunmaya  devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

20.09.2024