KATLİAMIN TÜM YÖNLERİYLE ORTAYA ÇIKARILMASI KAMUOYU VİCDANININ TESİSİNİN BİR GEREĞİDİR.
Tarih: 30.07.2022 | Okunma Sayısı: 418


30.07.2021 tarihinde Konya İli Meram İlçesinde ikamet eden Yaşar DEDEOĞULLARI, Sibel DEDEOĞULLARI, İpek DEDEOĞULLARI, Serpil DEDEOĞULLARI, Metin DEDEOĞULLARI, Serap DEDEOĞULLARI ve Barış DEDEOĞULLARI olayda tetikçi olarak kullandırılan Mehmet ALTUN tarafından ırkçı saikle katledilmişlerdir.

Katliamdan sadece ve sadece iki ay öncesinde  ( 12.05.2021) DEDEOĞULLARI ailesine yönelik; komşuları olan iki aile tarafından yapılan saldırı ( kasten yaralama, hakaret, tehdit suçları )  Soruşturma makamlarına intikal ettiği halde etkili bir soruşturmanın yürütülmemesi, alınması gerekli tedbirlerin ve önlemlerin zamanında alınmaması adeta gelmekte olan katliamın habercisi olmuştur.

DEDEOĞULLARI ailesi 12.05.2021 tarihli saldırıdan sonra 22.05.2021 tarihinde de aynı faillerin saldırılarına maruz kalmış olayda yaralanan Yaşar DEDEOĞULLARI Soruşturma Makamlarına verdiği ifadesinde; “saldırıyı yapan şahıslarla 10 yıldan fazla bir süreden beri husumetleri olduğunu, husumetlerinin sebebinin Kürt olmalarından kaynaklandığını” belirtmiştir.

Katliamdan sadece iki ay öncesinde iki kez saldırıya maruz kalan DEDEOĞULLARI ailesi üyesi Yaşar DEDEOĞULLARI’NIN beyanlarına önem verilerek “ sırf ırkçı saikle” bir saldırı yapılacağı öngörülerek gerekli önlemlerin alınması gerekirken iki aile arasındaki husumeti basit bir komşu anlaşmazlığına indirgeyen yetkililerin bu husustaki beyan ve davranışları Soruşturma ve Kovuşturma makamlarınca etkili ve katliamın önlenmesine yönelik atılması gerekli tedbirler alınmasına etki etmiş ve bu anlamda herhangi bir hukuki tedbir uygulanmamıştır.

Gerek adli mercilerin gerekse idari yetkililerin iki aile arasında husumetin sebebinin “ırkçı saik “olmadığına yönelik açıklamaları Yargıyı etkilemeye yönelik olduğu gibi yargılamanın seyrini de değişmiştir. Adli makamlara yansımış ve katliamdan önce iki kez gerçekleşen saldırıları “ırkçı saik”ile yapılmadığına yönelik yetkililer tarafından yapılan açıklamalar aynı zamanda TCK m. 288 gereğince “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçunu da oluşturduğu sabittir.

Tam 1 yıl önce DEDEOĞULLARI ailesine yönelik “ırkçı saikle” gerçekleşen katliam yaşam hakkını ortadan kaldıran bir saldırı olduğu gibi aynı zamanda “ortak yaşam kültürüne, özgürlüklere, demokrasiye de karşı yapılan saldırı olarak görülmeli ve bu anlamda soruşturma ve Yargılama Makamlarınca bu ağır suçun işlenmesine katkıda bulunan, suçun işlenmesini azmettiren, suça yardım eden şüpheli veya şüphelilerin etkin bir soruşturma ile adaletin önüne çıkarılmaları, suçu işleyen sanığın hak ettiği ceza ile cezalandırılması açısından “alışılmış cezasızlık “ eylem ve uygulamasına son verilerek adaletin tesis edilmesi ve kamuoyu vicdanının tatmin edilmesi gerekir.

Ağrı Barosu olarak 30.07.2022 tarihinde Konya İli Meram İlçesinde gerçekleşen katliamda yaşamlarını yitiren 7 vatandaşımızı tekrar saygı ve rahmetle anıyoruz.

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.