TÜRKİYE'DE İLK KEZ ŞANLIURFA'DA AÇILAN HUKUK KLİNİĞİNE BAROMUZDA KATILIM SAĞLAMIŞTIR.
Türkiye'de ilk kez Şanlıurfa'da açılan Hukuk Kliniğine Baromuzu temsilen Baro Başkanımız Avukat Mehmet Salih AYDIN, Baromuz Türkiye Barolar Birliği delegesi Avukat Serdar GÜNAKIN, Baro Saymanımız Avukat Mehmet Sıddık ALDEMİR ve Baromuz üyesi Avukat Azat TANIŞMAN katılmışlardır.
Şanlıurfa hukuk kliniği, Türkiye’de bulunan ve hangi ülkeden gelmiş olursa olsun başta sığınmacı ve mülteciler olmak üzere, yabancılara yaşadıkları hukuki problemlerinde adalete erişim sağlayabilmeleri amacıyla ihtiyaç duydukları tüm konularda gerekli danışmanlığı, bilgilendirmeyi ve ayrıca kendileri için gerektiğinde hak savunuculuğu yapmayı amaçlar.
Katılımcılardan TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile beraberindeki çok sayıda baro başkanı ve avukatlar, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesindeki Göbeklitepe'ye ziyaret gerçekleştirdi.
Kanada'dan örnek alınarak Türkiye'de ilk kez Şanlıurfa'da açılan Hukuk Kliniği dolayısıyla düzenlenen toplantıya da katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu Feyzioğlu, sığınmacı ve mültecilerin hukuk yardımından yararlandırılmasının önemine değinerek, “Bugün suç mağduru olup devletin korumasından yararlanamayan yarın en azılı suçların faili olur” diye konuştu.
Şanlıurfa Barosu tarafından “Türkiye'de Bir İlk: Şanlıurfa Hukuk Kliniği” başlığıyla gerçekleştirilen toplantının açılışına yoğun bir katılım oldu. TBB Yönetim ve Disiplin Kurulu üyeleri, baro başkanları ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztürk'ün de katıldığı toplantının açılışında bir konuşma yapan Feyzioğlu, Şanlıurfa'yı tanıtmanın herkesin borcu olduğunu söyledi. Sadece Urfa'nın 600 bin sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyleyen Feyzioğlu, bu nedenle dünyadaki her devlet tarafından Türkiye'nin takdir edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Feyzioğlu şunları söyledi:
“Bugün suç mağduru olup devletin korumasından yararlanamayan yarın en azılı suçların faili olur. Şu halde biz meslektaşlarımızın üstün gayretiyle, Başsavcılığımızın, kolluğumuzun çabalarıyla sadece sığınmacı olan misafirlerimizin hakkını hukukunu korumuyoruz. Biz onların suç mağduru olmalarını ya da suç mağduru olurlarsa daha da ileri suçların mağduru olmalarını önlemek suretiyle aynı zamanda ve daha ziyade kendi vatandaşlarımızın hakkını hukukunu koruyoruz. Bunun, ‘Siz Suriyelilere kaynakları akıtıyorsunuz, o kaynakla siz Türk vatandaşlarına katkıda bulunsanıza’ denecek bir tarafını bunun. Gözünüzün önünde işkence edilen, gözünüzün önünde vücudunda sigara söndürülen, kemikleri kırılan, namusunu el uzatılan insanları korumazsak biz neye benzeriz? Biz kendimize nasıl bakarız? Biz kendimizi nasıl misafirperver diye tanıtırız? Şanlıurfa'ya nasıl peygamberler diyarı deriz? Buraya nasıl Anadolu, Türkiye diyebiliriz? Bunları yapmak zorundayız. Ama şu beklenti ile yapmak zorundayız: Umarım en kısa sürede evlerine kavuşurlar.”
Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel de, "Tarihin sıfır noktası olan Urfa'da sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. Şanlıurfa'nın her mazlum halkın sığındığı liman olduğunu kaydeden Öncel, Suriye'deki iç çatışmalı halin en çok insanlara zarar verdiğini, sığınmacılara en çok kucak açan ilin de Urfa olduğunu söyledi. Kentin tek başına bu sorumluluğu üstlenmesinin mümkün olmadığını belirten Öncel, resmi verilere göre Urfa'nın İstanbul'dan sonra en çok Suriyelinin barındığı il olduğuna dikkat çekti. Yoğun bir katılımın olduğu açılışa, 18 baro başkanı katıldı. Açılışa TBB yönetim kurulu da yoğun ilgi gösterdi. Feyzioğlu, beraberindeki baro başkanları ve avukatlar daha sonra Göbeklitepe'yi de ziyaret etti.